Arga Farbror Cramler

Arga Farbror Cramler

Om Bloggen

Åsikterna i den här bloggen är högst personliga och jag representerar varken någon politisk inriktning eller religiös uppfattning. Om du inte tycker som jag så är du välkommen att kommentera så att vi kan skapa en konstruktiv debatt!

Lammgryta

Mat & DryckPosted by Cramler Saturday, July 25 2009 00:51:07
Hej!

Välkommen till första inlägget i denna kategori! Ni som känner mig personligen vet att jag är en person som gillar mat och dryck, kanske till och med lite för mycket. Därför tänkte jag att det är dags att böra med kulinariska rapporter här på bloggen. Det kommer inte att bli en massa recept och liknande - något enstaka kanske eftersom jag gillar att stå i köket - utan mest recensioner av trevliga och otrevliga restaurangbesök.

Land: Serbien
Stad: Belgrad
Restaurang: Zorba

Ni som kollar in min sida på Facebook vet att jag hade för avsikt att äta Souvlaki (Grekiskt grillspett) i afton. Så blev det inte. trots att det bara var andra gången jag besökte restaurangen så blev jag behandlad som en riktig stamgäst, vilket alltid är trevligt. Det roliga med Zorba är att de alltid har en dagens specialitet som inte finns på den ordinare menyn. I kväll var det Lammgryta. Är det något kök som kan det här med ulliga djur så är det grekerna, jag bestämde mig för att testa.

Till förrätt kunde jag naturligtvis inte låta bli att beställa in en Tzatziki, denna oerhört krämigt goda gurksallad! Till detta serverades deras hembakta bröd med där degen innehåller oliver och grillad paprika vilket ger brödet en rödgul färg, ungefär som saffransbröd. Brödet kommer i två upplagor en stor bulle som man kan bryta bitar av son ett antal skivor som är lätt rostade på grillen. Tillsammans med brödet får man alltid en liten skål med en typ av guacamole gjord på äggplanta och en del pikanta kryddor. Som genomgående dryck valde jag det för Grekland typiska vita vinet Retzina som har en utpräglad smak av kåda, men som passar utmärkt till det grekiska köket och deras kryddor.

För att göra det extra trevligt levererade kyparen två engelska tidningar till mitt bord. jag tog god tid på mig med förrätten och bläddrade lite i lektyrerna. Något som jag verkligen uppskattade var att personalen hade full koll på min takt och inte stressade in med varmrätten innan de så att jag avslutat Tzatzikin och brödet. Tackar!

Så kom den då, Lammgrytan. Ett stort fat med ett riktigt köttberg ställdes ned på bordet. Lammet var tillagat med lök, tomater, potatis och kryddor. Till min stora glädje var lammet anrättat på ett rustikt sätt, d.v.s. man hugger upp ett helt lamm och tillagar det utan att putsa bort fett, hinnor och ben. Somliga tycker att det är äckligt, men vilken smak det ger! Däremot så måste man vara lite händig med besticken för att kunna stycka ut köttet och lägga resterna åt sidan. Mycket gott! Retzinavinet kom också till sin rätt här.

Som dessert valde jag helt enkelt ett fat med blandade oliver som sköljdes ned med det sista av vinet. Eftersom jag är en notorisk kaffedrickare avslutar jag sällan en måltid utan kaffe, så även i detta fall. det fick bli en espresso och till det ett glas Ouzo med is i så att den blir så där härligt iskall och grumlig. Nu hade c:a två timmar förflutit och jag kan bara säga att jag var mer än nöjd!

Priset då? 300 svenska riksdaler för hela klabbet!

På återsmakande!

AFC

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Päkon Saturday, July 25 2009 10:33:14

Lite avis då...