Arga Farbror Cramler

Arga Farbror Cramler

Om Bloggen

Åsikterna i den här bloggen är högst personliga och jag representerar varken någon politisk inriktning eller religiös uppfattning. Om du inte tycker som jag så är du välkommen att kommentera så att vi kan skapa en konstruktiv debatt!

Värmen söker!

SerbienPosted by Cramler Wednesday, July 22 2009 15:36:39
Go Middag!

Nu börjar det att bli lite väl varmt här i Belgrad. Kvicksilvret ligger runt 40-strecket och jag bäljar i mig ungefär 6 liter vatten om dagen. På kontoret går det väl an men det värsta är bussresorna till och från jobbet. Bussarna är oftast packade till bristningsgränsen och uttrycket och packade sillar stämmer mycket bra. Doften på bussen är helt obeskrivlig, en blandning av hårspray, svett, vitlök och rakvatten. Inte utan att man längtar till en sval havsvik vid Hälsingekusten...

Den här veckan och nästa är jag ensam på kontoret, alla kollegorna har semester. Serbien är också på väg in i semesterperioden. Kantinen på jobbet har slagit igen liksom restaurangen nästgårds. Som tur var är den lilla affären öppen, därför består lunchen nu oftast av en flaska yogurt. Det är i och för sig inte det sämsta, jag kommer alltid att tänka på de mustachprydda gubbarna i den gamla Kefir-reklamen när jag äter yogurt. På väg till busshållsplatsen passerar jag en liten affär och utanför den på tomma ölbackar sitter det alltid ett gäng "Kefirgubbar" och dricker öl. Det skulle vara mycket intressant att ta del av deras samtal men så långt räcker inte min serbiska ännu...

Jag befinner mig i den del av europa som varit mest drabbat av konflikter under historien. Ett tydligt tecken är alla gamla fort som finns över allt. Byggda av olika stormakter som kontrollerat regionen vid olika tidpunkter. Det är Rommare, Ottomaner och Hapsburgare. Utan att vara här nere är det svårt att sätta sig in i varför regionen är så hårt drabbad. Det första jag lärt mig är att Serber inte har något att göra med med en person som bor i Serbien. I vår del av världen tänker vi itne så mycket på detta, Norrmän bor i Norge och Finnar i Finland. Här nere handlar det om etnicitet, ungefär som med Samerna som bor i alla nordiska länder. De kallar sig för Samer oavsett om de lever i Sverige eller Norge.

Jag kom i kontakt med detta första gången jag passerade gränsen över till BiH (Bosninen och Herzegovina). En kilometer efter gränsen passerar jag en stor skylt med texten "Welcome to Republika Srpska" (ja, det stavas så). Min första tanke var; Den där skylten borde de väl ha plockat bort för länge sedan. Kunskapstötrstare som jag är var jag tvungen att söka fakta! Det jag lärde mig är att BiH är uppdelat i två självstyrande enklaver, jag befann mig alltså i den enklav där det nästan uteslutande bor Serber. Nya skyltar dyker upp efter vägen med välkända namn "Srebrenica", "Tuzla" m.m. Namn som får mig att tänka på nyhetsinslagen i TV om kriget här nere och massakerna. Det är inte många spår man ser förutom kulhål i vägskyltar här och där. Kriget här var alltså ett krig mellan Serber och Bosnier, ett krig mellan två folk och inte mellan två länder.

Vad lär vi oss av detta?

För det första; Det är omöjligt att skapa geografiska gränser här som fungerar i praktiken. De gränser som skapades efter krigen här nere är kompromisser. Vi ser konsekvenserna av detta nu när många av de autonoma enklaverna utropar sig till suveräna stater, senast i raden är Kosovo. Det kommer alltid att finnas spänningar mellan folken om de inte kan lära sig att acceptera varandra! Men detta är känsliga frågor och inte alltid lätta att prata om.

För det andra; Krig löser inga problem, har aldrig gjort och kommer aldrig att göra.

Adjöken!

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Mats Århammar Friday, July 24 2009 10:30:44

Tjena! Bra skrivet Anders. Intressant att läsa om hur det är där nere, man vet rätt lite om hur allt egentligen är!