Arga Farbror Cramler

Arga Farbror Cramler

Om Bloggen

Åsikterna i den här bloggen är högst personliga och jag representerar varken någon politisk inriktning eller religiös uppfattning. Om du inte tycker som jag så är du välkommen att kommentera så att vi kan skapa en konstruktiv debatt!

Snor

Arga Farbror Cramler funderar!Posted by Cramler Saturday, December 01 2007 14:25:24
Hej alla kunskapstörstare!

I dag är jag både förkyld och en aning bakis. Alltså en perpekt dag för att titta på Eurosport. Snoret rinner och jag kan inte låta bli att fundera var allt snor kommer från? Det är ju inga små mängder som kommer ur kranen... Jag har därför surfar runt lite på nätet för att lära mig mer om snor. Följande hittade jag på Wikipedia:

Snor eller nasalt mucus är det slem (mucus) som bildas av slemhinnorna i näsan. Slem bildas även av ackumulerad extracellulär vätska, vilken ökar i omfattning vid ett inflammationssvar. Under en dag kan det bildas upp emot ett par deciliter slem.

Slemmet transporteras bakåt i näsan och ned i svalget av cilieförande celler i slemhinnan. Luften som inandas innehåller en mängd damm och andra partiklar vilka delvis fastnar i snoret och därmed fungerar snoret som ett luftfilter och skonar lungorna. Detta syns tydligt då man vistas i förorenad luft då snoret får en gråsvart färg. Då nasofarynx är tillhåll för en mängd bakterier och virus är snoret en smittväg för fortplantning av infektioner såsom lunginflammation orsakad som komplikation av en rinit.

Färgen på slemmet beror på dess innehåll. Ju mer celler (vita blodkroppar) som slemmet innehåller desto mer trögflytande och färgat (gult - grönt) blir det. Vid infektioner ökar mängden celler i snoret.

Vid olika sjukdomar, exempelvis förkylning kan slemhinnorna bli inflammerade och vätskefyllda (akut rinit), varvid mängden snor ökar markant. Den vanligtvis gulaktiga färgen beror på vita blodkroppar, med viss inblandning av röda sådana.


Varför heter det då snor? Ordet härstammar från ordet snöre och tyskans Schnuur. Det är rätt logiskt om man tänker efter; Slemmet hänger ju som snören ur näsan!


- Snorige Farbror Cramler

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Ika Sunday, December 02 2007 11:31:26

Som jag väntat på denna information :-)