Arga Farbror Cramler

Arga Farbror Cramler

Om Bloggen

Åsikterna i den här bloggen är högst personliga och jag representerar varken någon politisk inriktning eller religiös uppfattning. Om du inte tycker som jag så är du välkommen att kommentera så att vi kan skapa en konstruktiv debatt!

Dårhuset Sverige

Arga Farbror Cramler surnar ur!Posted by Cramler Friday, January 26 2007 00:33:04
Fy fan!!

Jag är i normala fall rätt stolt över vårt land och hur vi hanterar saker och ting här. Men i kväll blev jag oerhört besviken och bedrövad. Varför ska en åttaårig pojke behöva dö? Varför ska de som är nära och kära behöva leva med smärtan i hela sitt liv? Hur ska man någonsin kunna föreställa sig den skräck som pojken fick uppleva när en vuxen man hugger kniven i en.

Hur och varför händer då detta. Jo, därför att vi i Sverige har en så slätstruken och kass behandling av våra brottslingar som bedöms som psykiskt sjuka och dömts till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse. Därmed inte sagt att fängelse är rätt för dessa personer heller. Men varför släpper man en person som bedöms kunna vara farlig i resten av sitt liv om han inte tar sina mediciner. Han är för sjuk för att sitta i fängelse men tillräckligt frisk för att vara ute i sammhället. Samtidigt hänger hela hans beteende på att medicineringen sköts minutsiöst. Kan man verkligen lita på att en människa med den bakgrunden gör detta?

Det var följdaktligen vad Länsrätten som skrev ut mannen gjorde... och inte är det första gången heller! Jag hoppas att de beslutande i frågan nu känner en ångest utan dess like, det skulle i alla fall jag göra. Jag skulle nog gräma mig hela livet ut...

Nu är det dags att vi tar krafttag och tar i med hårdhanskarna mot dessa typer av brottslingar. En människa som bedömts vara i så dåligt skick att ett uppehåll i medicineringen kan leda till våldsamma återfall måste stå under ständig bevakning. Inskränkningar i den personliga friheten för en psykiskt sjuk våldsman kan knappast väga tyngre än ett barns liv. Det tror jag varje sund människa håller med om.

Det är kanske dags att damma av de gamla dårhusen igen, innan hela Sverige blir ett dårhus...

-Arga Farbror Cramler
  • Comments(3)//www.joltcola.se/#post6

Kaffekask

Arga Farbro Cramler blir glad!Posted by Cramler Monday, January 22 2007 21:12:44
Go´kväll i stugan!

I kväll var jag med om något riktigt gemytligt. I dag har vintern kommit på allvar till min del av världen. Det har fallit lite snö och temperaturen börjar krypa nedåt minus femton grader. Det knarrar under skorna och luften är snustorr. På kvällskvisten tog jag familjen med mig och åkte ut till en vän oc hans familj som bor utanför staden i mina barndomstrakter. Resan är inte lång men för mig känns det ändå som att komma bort från vardagen när jag ser de mörka skogarna och gårdarna med sina ljus som kurar under den kolsvarta himlen.

Som vanligt har min vän lite skumt i köket. Det är ett stort s.k. lantkök med en lampa i trä över köksbordet, två levande ljus brinner också. Jag är lite avundsjuk på en detalj i köket, en gammaldags vedspis som yttertemperaturen till ära matats med åtskilliga vedpinnar. Vi kommer oanmälda, just precis som man gör ute på landet. Det behövs inte ringas och stå i bara för att man ska titta in en sväng. Just den mentaliteten gör mig så glad. Bara att stanna till och prata lite skit. I dag så går det ju nästan inte. Alla är så upptagna med sitt och ska man träffas så ska det bokas in i kalendrar och förberedas och städas och...

Min vän frågar om jag vill ha en kask (kaffe med brännvin i) och jag tackar naturligtvis ja. Vad kan passa bättre än en kask en så här fin vinterkväll, i ett dunkelt kök på landet som värmts med en vedspis. All stress rinner av en och vi småpratar lite jakt och annat. Livet borde vara mer så här tänker jag. Inte så jävla inrutat, stelt och uppbokat. Att umgås på det typiskt lantliga sättet, där man träffas i stället för att maila, sms:a eller ringa är helt rätt. Inte för att de förtar de andra sätten att kommunicera, men jag tror helt enkelt att dagens människor träffas för lite i personliga möten.

Så kära vänner, ta å knalla över till grannen helt oanmäld så ska ni se att det blir en trevlig stund. Befinner ni er på rätt breddgrad så kanske ni får en kask också...

- Arga Farbror Cramler
  • Comments(0)//www.joltcola.se/#post5

Hem-PC reformen

Arga Farbror Cramler surnar ur!Posted by Cramler Thursday, January 18 2007 16:16:37

God middag!

En av de reformer som måste ha slagit sämst ut i det svenska samhället måste vara den som subventionerar Hem-PC. Reformen var tänkt att göra svenskarna mer IT-mogna, men det verkar vara som att det bara blir värre...

Jag jobbar en hel del med datorer och framför allt med att hjälpa folk att använda dem. Jag tror aldrig att jag pratat med så många människor som är så dåligt insatt i ett arbetsredskap som de som använder datorer i sitt arbete. Allt för ofta funderar man om det är plogat hela vägen fram...

Tänk om t.ex. en svetsare skulle veta lika lite om sin svets? När det är dags att byta gastub så kopplar han dit vilken som helst utan att titta på innehållsförteckningen.

- Oj, då!! Det var visst flytande nitro i den här i stället för mison... hela jävla verktsan flög å helvete...

Sanningen är nog att de som har ett intresse av datorer genom reformen roffat åt sig flashiga maskiner - där ibland undertecknad - och sedan ler i mjugg när staten får betala större delen av burken...

Ska det bli någon rätsida på det hela så är det mjukvara och inte hårdvara som gäller, d.v.s. utbildning i stället för datorer till svenska folket. Sverige är ett av de länder som ligger längst fram i världen när det gäller att bygga samhällsservice och nyttotjänster baserade på IT. Ska vi ta igen investeringarna som vi gör så krävs det ett stort kunskapslyft!

Ett alternativ är väl att man tar ett eget ansvar och lär sig det man behöver... men det är väl någon annan som ska göra det, på känt svenskt manér!

-Arga Farbror Cramler

  • Comments(0)//www.joltcola.se/#post4

Darin

Arga Farbror Cramler surnar ur!Posted by Cramler Monday, January 15 2007 20:57:20
Det är ta mej fan bedrövligt!!!

Varför i hela fridens namn låter man en sån kapitalt urusel artist som Darin uppträda med sin fåniga skepnad på Idrottsgalan?? Här sitter eliten bland svensk idrott och vad är det vi ställer på scenen? Jo en produkt av det som inte har det minsta med hårt arbete, målmedvetenhet och talang att göra!! En skam för det svenska musiklivet.

Det nog ett av de sämsta framträdanden jag hört i hela mitt liv - tro mig, jag har hört många - till och med bottennappen på de lokala talangtävlingarna är bättre, dom har åtminstone ofta en gnutta självdistans. Jag hoppas producenten för evenemanget skäms rejält!!

Det finns bara en sak att säga, DARIN SUGER FETT!!!!

- Arga Farbror Cramler
  • Comments(4)//www.joltcola.se/#post3

Svenska språket utarmas

Arga Farbror Cramler surnar ur!Posted by Cramler Saturday, January 13 2007 18:03:21

God kväll!

Här där jag bor - ungefär i mitten på vårt avlånga land - finns som i de flesta småstäder en lokaltidning. Jag har ett väl utvecklat hat- och kärleksförhållande till den. Jag älskar den eftersom den ger lokala nyheter på en nivå som inget annat medium gör och jag hatar den för den urusla journalistiken. Men den största orsaken till att jag numera knappt läser mer än rubrikerna är det usla språket!

Tidningen är fullproppad med syftningsfel, meningsbyggnadsfel, dålig semantik och inte minst särskrivningar. Det svenska språket innehåller massor med sammansatta ord och om man delar på dem kan det bli helt obegripligt. Ofoget kommer från anglofieringen av svenskan. Den del av näringslivet som går i täten är IT-branschen. Där man allt som oftast hör att t. ex. kontoret har flyttat och man fått en ny "lokation" eller att det är svårt att "managera" systemet. När det gäller särskrivningarna så kan man nämna att många arbetar som "system administratör", en direkt översättning av engelskans "system administrator". Det är inte bara jag som uppmärksammat detta utan det finns faktiskt en mycket bra webbplats som tar upp ämnet; http://www.skrivihop.nu Sidan är tyvärr inte levande mera men den fungerar fortfarande och är full av varnande exempel.

Ett annat skräckexempel är avsaknaden av genitiv. En av dem som verkligen uppmärksammade detta var en av våra argaste farbröder genom tiderna; komponisten och dirigenten Sten Broman. Han var mycket mån om det svenska språket och kunde också förklara det på ett lätt sätt. Låt mig ta ett exempel; En chefåklagare är en åklagare som åtalar chefer medan en chefsåklagare är chef för åklagarna. Detsamma gäller för t. ex. chefläkare och chefsläkare.

Tänk på att bevara vårt språk! I ett mångkulturellt samhälle är det ännu viktigare att vi bevarar våra identiteter, annars flyter allt ihop till en grå massa och det fina med olikheter suddas ut.

- Arga Farbror Cramler

  • Comments(1)//www.joltcola.se/#post2

Prolog

Arga Farbror Cramler surnar ur!Posted by Cramler Thursday, January 04 2007 19:26:41

Hej alla glada!

Så brukade den gamle legenden Bosse Larsson inleda sina TV-program och allsångskvällar. Jag tycker det är ett fett bra uttryck! Jag gillar glada personer som garvar och tycker att livet, universum och allt ting är värt att skratta åt. Personer med självdistans är människor i min smak, gör man bort sig och bjuder på sig själv så är det alltid några fler människor som skrattar! Stiffa människor som tar sig själv på stort allvar och ser ut som om de har ett kvastskaft i röven har jag inte mycket till övers för.

Nu börjar vi närma oss meningen med namnet på kategorin för detta första inlägg på min blogg; Arga Farbrorn surnar ur! Även fast jag till kropp och själ är en glad och positiv person så händer det titt som tätt att jag surnar ur rejält... Främst handlar det då om orättvisor eller att människor beter sig dumt eller fattar dåliga beslut på grund av prestige. Då blir jag heligt förbannad och rör gärna upp himmel och jord. Inte med våld utan med språket som vapen!

Många av mina kommande inlägg kommer därför att hamna i den här kategorin. Jag tycker det är bättre att skriva av mig mina frustrationer i stället för att - som idioten George W Bush - invadera nåt stackars land och slå människor gula och blåa.

Det kommer naturligtvis att bli fler kategorier också! Jag älskar musik och kommer säkert att skriva en hel del om det också, både snälla och mindre snälla saker... Nu får det vara nog skrivet i denna prolog.

Kom ihåg kära vänner: Lär er att inte döma någon för än ni gått i dennes moccasiner. (gamalt indianordspråk)

- Arga Farbror Cramler

  • Comments(4)//www.joltcola.se/#post1