Arga Farbror Cramler

Arga Farbror Cramler

Om Bloggen

Åsikterna i den här bloggen är högst personliga och jag representerar varken någon politisk inriktning eller religiös uppfattning. Om du inte tycker som jag så är du välkommen att kommentera så att vi kan skapa en konstruktiv debatt!

Sjuk vård

Arga Farbror Cramler surnar ur!Posted by Cramler Tuesday, February 20 2007 19:59:51

Svenskan är ett lustigt språk. Bara genom ett enkelt skrivfel, en särskrivning i detta fall, så kan man få fram en helt annan betydelse och i det här fallet den rätta. Sjukvård eller Sjuk vård. Det senare är nog det som stämmer mest överens med den vård som Landstinget Gävleborg lyckas producera idag. Min far är sjuk, det har han varit i många år eftersom han är diabetiker. Ofta mår han jättebra, och en människa med sådan livsglädje får man leta efter. Men ibland säger kroppen ifrån, för c:a 10 år sedan fick han en ny hjärtklaff, han har opererat sina ögon och gud vet allt han genomgått. Utan klagan och med humöret på topp, alltid med viljan att reda sig själv så långt som möjligt och att inte vara till last.

För c:a ett halvår sedan började han bli sämre igen, yrsel, illamående, trötthet och synproblem smög sig på. Han har träffat många läkare och fått olika diagnoser; ögonen, en liten stroke, fel medicinering m.m. Vid några tillfällen har min pappa undrat om det inte kan vara hjärtat som spökar igen. Ingen har valt att lyssna på detta. För några veckor sedan klappade han ihop totalt och blev hämtad med ambulans till jourmottagningen i Söderhamn. Där blev han skickad vidare till Bollnäs. Några prover togs dagen efter och man kunde inte säga riktigt var det var. Det var nog bäst att han får åka hem. Men det ville inte pappa, och han fick till slut stanna kvar. Nästa dag var det tal om att bli hemskickad igen, men pappa stod på sig och fick till slut träffa en ny läkare som direkt beordrade en kranskärlsröntgen. Det visade sig då att det fans förträngningar där och att pappa led av syrebrist. Tänk att det skulle behöva ta så lång tid innan någon fick för sig att undersöka hjärtat på en patient som tidigare haft hjärtproblem…

Tyvärr slutar inte historien här. Pappa blev skickad till Gävle för vidare undersökning. Där konstaterade man att förträngningarna var så allvarliga att man förmodligen skulle behöva göra en stor operation och öppna bröstkorgen igen. Det är inget lätt ingrepp för en person i 70-årsåldern och som i övrigt inte mår så bra. Han skickades då tillbaka till Bollnäs för att vänta på att få komma till Uppsala. I Bollnäs är det så dåligt med plats att han både fått ligga i behandlingsrum och ute i korridoren. Väl i Uppsala beslutar man att det förmodligen går att lösa med en så kallad ballongvidgning och att en stor operation inte är nödvändig. Då får han följande besked av läkaren: Vi hade kunnat göra det här direkt i Uppsala nu i samband med undersökningen, men Gävleborg säger att vi ska skicka tillbaka dig eftersom det blir för dyrt om vi ska göra det. Så mycket är alltså valfrihetsdeklarationen värd! Pappa skickas då tillbaka till Bollnäs för att vänta på en ledig tid i Gävle. I skrivande stund är den tiden inte känd…

Ni som styr Landstinget i Gävleborg ska inte annat än skämmas. Att det finns politikerförakt ska ni också ta åt er av. På en konferens för internrevisorer hörde jag en gång någon säga att det finns ingenting inom offentlig förvaltning i Sverige som är så misskött som landstingen. Det är dags att avskaffa denna resurskrävande organisation som inte förstår att alla bemanningsföretag lurar skjortan av er och tjänar pengar på att människor får lida. Avsäg er edra uppdrag och skaffa ett jobb i stället. Låt människor med ledarförmåga och kompetens att sköta stora företag ta över. Ni har inte lyckats och bör inte ha något nytt förtroende. För er är min far en siffra. För andra är han en älskad make, far, svärfar, farfar, vän och en mycket fin människa.

  • Comments(0)//www.joltcola.se/#post8