Arga Farbror Cramler

Arga Farbror Cramler

Om Bloggen

Åsikterna i den här bloggen är högst personliga och jag representerar varken någon politisk inriktning eller religiös uppfattning. Om du inte tycker som jag så är du välkommen att kommentera så att vi kan skapa en konstruktiv debatt!

Jan Johansson

Arga Farbror Cramler funderar!Posted by Cramler Monday, November 09 2009 21:57:32
Go' kväll!

I dag är det 41 år sedan vår - enligt mitt tycke - främste jazzpianist genom tiderna hastigt försvann från jordelivet genom en bilolycka. Jan Johansson har alltid legat mig mycket varmt om hjärtat och en av de första LP-skivor jag köpte själv var "Jazz på Svenska" med Jan och basisten George Riedel. Två oerhört begåvade musikanter som inte bara spelat och komponerat jazz utan även skapat oförglömlig musik till filmerna om Astrid Lindgrens gestalter.

Om jag får skryta lite så är jag faktiskt släkt med Jan, vilket för övrigt en hel del i Norrala socken är. Jag har många gånger försökt att sätta fingret vad det är som gör Jan Johanssons pianospel så speciellt. Nu ska jag inte ge mig in på några komplicerade musikaliska resonemang, dels för att min kunskap inte räcker till och dels för att det inte går att förklara med musikaliska termer. Min kärlek till hans musik kommer direkt från hjärtat, och jag kommer alltid fram till samma sak; Det är Jan Johanssons anslag som gör det där lilla extra. Förutom bländande improvisationer m.m. så är det just anslaget, när tangenten trycks ned och den filtklädda klubban träffar strängen, då hör man att det är Jan som tryckt ned den.

" - Men nu har väl Arga Farbrorn blivit alldeles stollig? Vad babblar han om?"

Ja, många kanske tycker att detta är stolligt, men för mig är det på det här viset. Ja Johanssons inspelningar kommer att följa mig genom hela livet och jag blev otroligt glad idag när jag fick höra på nyheterna att man hittat över 200 tidigare outgivna spår med inspelningar från hela världen. Det mesta är konserter som spelats in och det gör ju inte saken sämre. Musik är alltid bäst levande!

Gör nu som jag; Sätt dig i favoritfåtöljen med din favoritljudanläggning påslagen och då allra helst med ett interface till Spotify. Slut ögonen och lyssna på följande stycke som är en alternativ tagning av öppningsspåret på "Jazz på Svenska", "Visa från Utanmyra". Då kommer du också att upptäcka magin i anslaget...

Visa från Utanmyra på Spotify

- AFC

  • Comments(2)//www.joltcola.se/#post46