Arga Farbror Cramler

Arga Farbror Cramler

Om Bloggen

Åsikterna i den här bloggen är högst personliga och jag representerar varken någon politisk inriktning eller religiös uppfattning. Om du inte tycker som jag så är du välkommen att kommentera så att vi kan skapa en konstruktiv debatt!

Julevangelium

Arga Farbror Cramler surnar ur!Posted by Cramler Wednesday, December 26 2007 02:56:18

Go´kväll kära läsare!

Det är natt mellan juldag och annandag och jag dricker billigt vin ur box. En förnämlig uppfinning det här med box. Tre liter rödtjut som enkelt tappas upp med kran, vad mer kan man begära? Ja, så var det dags att surna ur på julen! Denna fridens högtid då människor ska försonas och förbrödras i faderns, sonens och den helige andes namn. Vilket jävla blaj! Om det vore någon stake i oss så skulle vi bojkotta nutidens julfirande. Ett ändlöst frosseri där vi öser ut miljarder och blir blåsta av girigbukar som använder Tomten som skyddshelgon.

Jag gillar när det blir jul på natten mellan den 23:e och 24:e december, då gör jag jul hemma. Pyntar lite, kokar skinka och ser till att stämningen infinner sig. Oturligt nog så är det inte så det ser ut i samhället runt omkring. Jag beställde några jultidningar i år – om man nu kan kalla en DVD-box med ”Fem myror…” för jultidning – iförd shorts och t-shirt. Det är lite väl tidigt tycker jag. Jag är redan trött på julen innan den har börjat. Tittar man på TV så får man uppfattningen av att julen är producerad av Coca Cola och att Tomten hellre föredrar det framför gröt. När jag var liten ställde vi ut en tallrik med gröt till Tomten, nu vill väl de flesta barn att man ställer ut en back Cola till den store röde…

Jag gillar som sagt julen, inte för var den är idag och inte för att jag pietetsfullt lyssnar till julevangeliet. Ljuset, glädjen och omtanken om andra är det som gör julen till en högtid för mig. Att få värna om de nära och kära och sträcka ut en hjälpande hand till världen runt omkring ger mig julefrid. Om jag sluter ögonen så är det lätt att se tillbaka på jultider fyllda av snö, mjuka paket med hemstickade raggsockor, hemlagad gråfärgad kalvsylta och lätt avslagen svagdricka i mormors finglas.

Det är min första jul utan pappa och jag ska inte sticka under stolen med att det känns långsamt och sorgset utan den gamle optimisten. Man blir lätt nostalgisk och tänker tillbaka på svunna julaftnar med pappas dragspelstoner. Jag saknar också de timslånga promenaderna med pappa i skogen på jakt efter den perfekta julgranen. I skolan brukade jag läsa ”Tomten” av Viktor Rydberg. Dikten har etsat sig fast i mitt minne och jag har ett antal gånger använt verserna fast med andra ord och i andra sammanhang, här kommer en ny variant:

Midvinternattens köld är mild
Regnet drippar och droppar
TV:n står på med knivskarp bild
Ett program om tuttar och snoppar
Weise har schappat från rutans ljus
Fåtöljen är fylld av en dam så ljus
Carl Gustaf vår kung läser ivrigt
Ett jultal någon annan har skrivit

Sen somnar vårt land under dunkel sky
Morgonen sakta sig nalkar
Är bullen av köttfärs från ICA ny?
Josefsson handlarna stalkar
Vad hände med julen och granskogs sus?
Ska EU förbjuda vårt svenska snus?
Snart börjar mellandagsrean
Och Cityakuten på 3:an

Människa! Giv inte upp ditt hopp
Res dig och stå rak i ryggen
Snart är det nyår, champagnegalopp
Och när som helst kommer myggen
Gläd dig åt livets enkla ting
Kärlek, hälsa och Singapore Sling
Gläd dig att du kan va´ vaken
Tomten är numera naken

  • Comments(0)//www.joltcola.se/#post24