Arga Farbror Cramler

Arga Farbror Cramler

Om Bloggen

Åsikterna i den här bloggen är högst personliga och jag representerar varken någon politisk inriktning eller religiös uppfattning. Om du inte tycker som jag så är du välkommen att kommentera så att vi kan skapa en konstruktiv debatt!

Mässhaken

Arga Farbror Cramler funderar!Posted by Cramler Monday, December 03 2007 15:58:22

God eftermiddag!

Detta är en äkta, grå tråkig måndag då man inte vill något hellre än att tillreda sig en kraftig modell av Irländskt kaffe. Nu var det inte det jag hade tänkt berätta om utan något som hände igår och som fick min filosofiska del av hjärnan att jobba lite extra.

Kyrkan in Söderhamn har varit stängd för renovering under en längre tid, men i går var det dags för en pampig återinvigning. Jag är ingen frekvent kyrkobesökare men eftersom jag är musiker - bleckblåsare - så händer det rätt ofta att det ska spelas i kyrkan. Den här gången var vi sju brassmusiker plus en slagverkare som skulle göra Högmässan pampig tillsammans med kyrkokören. Biskopen var naturligtvis på besök och det hela började med att han bultade kraftigt tre gånger på kyrkporten och sedan skred följet genom mittgången och fram till koret. Dagen till ära så satt vår ensemble i koret och Biskop Persenius slog sig ned på stolen närmast mig. Detta gav mig ett gyllene tillfälle att studera mässhaken på nära håll.

Dagens skrud var förmodligen inget som man dammat av ur en gammal garderob i kyrkan utan betydligt modernare. Det såg ut som en mörkt turkos fleece-filt som man tryckt fiskfigurer på, alltså symbolen för Kristus. På huvudet hade han en skojig mössa i samma färg och naturligtvis en stav i handen. Vad har detta med vårt moderna samhälle att göra? För mig så han mer ut som en figur ur "Sagan om ringen". Gandalf Grå, Saruman Vi & Persenius Turkos, vilka förkämpar för den goda kraften!

Handen på hjärtat, jag gillar kyrkan och vad den arbetar för. Men varför måste det vara så uppstyltat och gammaldags? Varför ska det kännas som en blandning mellan rollspel och teater när man vill vårda själen. Det är dags att förändra och modernisera! Det som var själva "triggern" till mina funderingar var ett litet barn. Under Biskopens högtidliga tal kunde man i andningspauserna hör en klar barnröst som sjöng "Blinka lilla stjärna". Än finns det hopp!

Jag avslutar med två strofer ur en av Mäster Cees många tänkvärda alster:

Säg mig nu herr Åkerström som är en ärans man
var det ett gud behagligt spektakel jag fann
rättfärdighetens furste dom säger sig ha kär
det slår dom sig för bröstet på men tror du han var där?
det slår dom sig för bröstet på men tror du han var där?

Jag tror inte men se min tro är klen
för jag gick ut ur tältet och där ute solen sken
tror du ej att han hellre vistas i en molnfri zon?
det tror då jag åtminstone men jag är svag i tron
det tror då jag åtminstone men jag är svag i tron.

  • Comments(1)//www.joltcola.se/#post21