Arga Farbror Cramler

Arga Farbror Cramler

Om Bloggen

Åsikterna i den här bloggen är högst personliga och jag representerar varken någon politisk inriktning eller religiös uppfattning. Om du inte tycker som jag så är du välkommen att kommentera så att vi kan skapa en konstruktiv debatt!

Svenska språket utarmas

Arga Farbror Cramler surnar ur!Posted by Cramler Saturday, January 13 2007 18:03:21

God kväll!

Här där jag bor - ungefär i mitten på vårt avlånga land - finns som i de flesta småstäder en lokaltidning. Jag har ett väl utvecklat hat- och kärleksförhållande till den. Jag älskar den eftersom den ger lokala nyheter på en nivå som inget annat medium gör och jag hatar den för den urusla journalistiken. Men den största orsaken till att jag numera knappt läser mer än rubrikerna är det usla språket!

Tidningen är fullproppad med syftningsfel, meningsbyggnadsfel, dålig semantik och inte minst särskrivningar. Det svenska språket innehåller massor med sammansatta ord och om man delar på dem kan det bli helt obegripligt. Ofoget kommer från anglofieringen av svenskan. Den del av näringslivet som går i täten är IT-branschen. Där man allt som oftast hör att t. ex. kontoret har flyttat och man fått en ny "lokation" eller att det är svårt att "managera" systemet. När det gäller särskrivningarna så kan man nämna att många arbetar som "system administratör", en direkt översättning av engelskans "system administrator". Det är inte bara jag som uppmärksammat detta utan det finns faktiskt en mycket bra webbplats som tar upp ämnet; http://www.skrivihop.nu Sidan är tyvärr inte levande mera men den fungerar fortfarande och är full av varnande exempel.

Ett annat skräckexempel är avsaknaden av genitiv. En av dem som verkligen uppmärksammade detta var en av våra argaste farbröder genom tiderna; komponisten och dirigenten Sten Broman. Han var mycket mån om det svenska språket och kunde också förklara det på ett lätt sätt. Låt mig ta ett exempel; En chefåklagare är en åklagare som åtalar chefer medan en chefsåklagare är chef för åklagarna. Detsamma gäller för t. ex. chefläkare och chefsläkare.

Tänk på att bevara vårt språk! I ett mångkulturellt samhälle är det ännu viktigare att vi bevarar våra identiteter, annars flyter allt ihop till en grå massa och det fina med olikheter suddas ut.

- Arga Farbror Cramler

  • Comments(1)//www.joltcola.se/#post2