Arga Farbror Cramler

Arga Farbror Cramler

Om Bloggen

Åsikterna i den här bloggen är högst personliga och jag representerar varken någon politisk inriktning eller religiös uppfattning. Om du inte tycker som jag så är du välkommen att kommentera så att vi kan skapa en konstruktiv debatt!

Olla

Arga Farbror Cramler funderar!Posted by Cramler Wednesday, October 31 2007 23:43:20
God kväll!

Sitter med en "Bulgar" - ni som känner mig väl vet vad jag har i glaset - och läser kommentarerna till mitt inlägg om Dörryckare och känner mig nu nödd och tvungen att kommentera ett uttryck som även får vara rubrik till detta inlägg. Att olla är ju bara något som vi män kan göra, i alla fall om man ser till den moderna tolkningen av ordet. Om jag inte missminner mig så hörde jag en något finare förklaring till ordet i en av filmerna om H Mankell:s Wallander, jag tror det lät ungefär så här;

"Olla är när man gnider det manliga könsorganet mot något som tillhör en annan person i avsikt att kränka denne."

Alla har vi väl ollat någon gång, företeelsen brukar vara mest vanlig på grabbiga fester där man efter alldeles för många groggar kommer på den lysande idén att det ska ollas någonstans. Alltså ett typiskt inslag när männen övergår till neandertalare i stället för moderna varelser... Kvinnor ollar inte av naturliga skäl och jag har aldrig hört talas om någon liknande kvinnlig ritual, vad man nu skulle kalla den..?

När jag var liten och inte förstod bättre så brukade gubbarna i Musikkåren fråga om jag "hade ollat munstycket till trumpeten". Jag tittade på dem med ett ansiktsuttryck som liknade en starholk i november och tänkte för mig själv att det säkert var något viktigt som jag inte fått lära mig än... Gubbarna skrockade hjärtligt och drog till med nått i stilen; "- Nu är det bäst att du skärper dig, annars hänger vi upp dig i ett väderstreck!" Nu är jag äldre och har lärt mig...

Ordet "Olla" finns är egentligen ett gammalt ord som har två betydelser, ett verb och ett substantiv.

Substantivet beskriver ett större kärl, kar eller låda. Här ett exempel på hur man blandar bruk från 1780: "Sedan tre tunnor tjockt lervatten äro slagne i hon eller ollan, tillägges 1/2 tunna väl släckt kalk."

Verbet avser att tala höljutt och föra oväsen: "I kyrckian gåå the når dem synes. Olla och gaasa som ostyriga getter." (1673)

Idag skulle man säker bli betraktad som en idiot om man sa till en högljudd person att "sluta olla"...

Avslutar med ett namnförslag på nästa svenska gayrulle: "Olla fint i köket med Farbror Melker"

  • Comments(1)//www.joltcola.se/#post13