Arga Farbror Cramler

Arga Farbror Cramler

Om Bloggen

Åsikterna i den här bloggen är högst personliga och jag representerar varken någon politisk inriktning eller religiös uppfattning. Om du inte tycker som jag så är du välkommen att kommentera så att vi kan skapa en konstruktiv debatt!

Jan Johansson

Arga Farbror Cramler funderar!Posted by Cramler Monday, November 09 2009 21:57:32
Go' kväll!

I dag är det 41 år sedan vår - enligt mitt tycke - främste jazzpianist genom tiderna hastigt försvann från jordelivet genom en bilolycka. Jan Johansson har alltid legat mig mycket varmt om hjärtat och en av de första LP-skivor jag köpte själv var "Jazz på Svenska" med Jan och basisten George Riedel. Två oerhört begåvade musikanter som inte bara spelat och komponerat jazz utan även skapat oförglömlig musik till filmerna om Astrid Lindgrens gestalter.

Om jag får skryta lite så är jag faktiskt släkt med Jan, vilket för övrigt en hel del i Norrala socken är. Jag har många gånger försökt att sätta fingret vad det är som gör Jan Johanssons pianospel så speciellt. Nu ska jag inte ge mig in på några komplicerade musikaliska resonemang, dels för att min kunskap inte räcker till och dels för att det inte går att förklara med musikaliska termer. Min kärlek till hans musik kommer direkt från hjärtat, och jag kommer alltid fram till samma sak; Det är Jan Johanssons anslag som gör det där lilla extra. Förutom bländande improvisationer m.m. så är det just anslaget, när tangenten trycks ned och den filtklädda klubban träffar strängen, då hör man att det är Jan som tryckt ned den.

" - Men nu har väl Arga Farbrorn blivit alldeles stollig? Vad babblar han om?"

Ja, många kanske tycker att detta är stolligt, men för mig är det på det här viset. Ja Johanssons inspelningar kommer att följa mig genom hela livet och jag blev otroligt glad idag när jag fick höra på nyheterna att man hittat över 200 tidigare outgivna spår med inspelningar från hela världen. Det mesta är konserter som spelats in och det gör ju inte saken sämre. Musik är alltid bäst levande!

Gör nu som jag; Sätt dig i favoritfåtöljen med din favoritljudanläggning påslagen och då allra helst med ett interface till Spotify. Slut ögonen och lyssna på följande stycke som är en alternativ tagning av öppningsspåret på "Jazz på Svenska", "Visa från Utanmyra". Då kommer du också att upptäcka magin i anslaget...

Visa från Utanmyra på Spotify

- AFC

  • Comments(2)//www.joltcola.se/#post46

Rysk bäddsoffa

Arga Farbror Cramler funderar!Posted by Cramler Wednesday, September 17 2008 20:34:50
God afton kära vänner!

Nu har bloggandet legat för fäfot länge nog. Ämnena har funnits men motivationen har inte varit på topp. Nu är äntligen hösten här och jag och min famlij har haft tre veckors härlig semester hos svärmor i Bulgarien. Under en tripp till svarta havet så kom jag i kontakt med rubricerat föremål...

Efter 40 mil i en lånad Opel Frontera utan AC anlände vi till svarta havets kust en måndag eftermiddag i augusti. Vi kollade runt på ett antal boenden och naturligtvis så lyckades jag inte välja det bästa stället. Jag ratade en helt ny lägenhet med toppstandard en bit utanför centrum, istället blev det en lägenhet i ett hus i centrum eftersom jag tyckte den hade en mysigare atmosfär. Det visade sig också att denna atmosfär bestod av dålig städning, litet badrum m.m. Jag var inte så poulär hos min kära hustru den kvällen...

Som det hade börjat fortsatte det. Vi åt middag på en restaurang med taskig mat och obefintlig service. För att avsluta på ett någorlunda hedervärt sätt blev inköptes en påse god pilsner och lite tilltugg på närbutiken. Kvällen var ljummen och det fanns en liten balkong med några stolar. Så småningom blev det dags att "göra kväller" som vi säger i Hälsingland och frugan började undersöka dessa faciliteter. Det knakade till i vardagsrummet, efter ett tag kommer hon ut och säger till sin bror;

- "Vi behöver en spetzializt!"

Min svåger Angel reser på sig - han är uppenbarligen spetzializten - drar på munnen och får något konstigt i blicken..

Han undrar om jag sett en rysk bäddsoffa och ber mig följa med. Denna konstruktion går inte att beskriva med ord. Men jag förstår att Ryssarna vann rymdkapplöpningen när man tänker på vilka mekaniska snillen som funderat ut denna bäddsoffors "SS20". Den går förmodligen att konvertera till en avskjutningsramp för lätt luftvärn på två minuter.

Här följer en liten bildserie på förvandlingsögonblicket:
Blog Image
Själva sängen kommer upp ur magen på soffan på ett märkligt sätt:
Blog ImageHär är en stilstudie på mekaniskmens övre del som säkert använts som rävsax eller liknande när soffan tjänat ut..
Blog Image
Efter uppackningen av soffan garvar vi så att alla har magknip. Jag garvar åt soffan och de andra garvar åt mig.

Frun och min svåger börjar nu berätta att en dylik tingest stod att finna i varje Bulgariskt hem under kommunismen. Normallägenheten bestod av två rum och kök och i vardagsrummet gjorde "SS20" naturligtvis tjänst som soffa på dagarna och nöjesfält för mor & far på nätterna. Men något nöje var inte att tala om... Komforten är nämligen helt obefintlig och min framlidne svärfar - som jag aldrig han träffa - svor ve och förbannelse över "Partiet" och dess företrädare varje kväll misilrampen skulle packas upp. En annan fin produkt som jag tyvärr inte lyckades finna i verkligheten är tvättmaskinen "Perla 05", ett monster på drygt 100 kilo.

Vad kan vi dra för slutsats av detta? Jo, att det är för djävligt att det har fått finnas och fortfarande finns regimer som bestämmer hur folk ska ha det och vilka produkter de ska ha!

Na Zdrave!

  • Comments(2)//www.joltcola.se/#post31

Mässhaken

Arga Farbror Cramler funderar!Posted by Cramler Monday, December 03 2007 15:58:22

God eftermiddag!

Detta är en äkta, grå tråkig måndag då man inte vill något hellre än att tillreda sig en kraftig modell av Irländskt kaffe. Nu var det inte det jag hade tänkt berätta om utan något som hände igår och som fick min filosofiska del av hjärnan att jobba lite extra.

Kyrkan in Söderhamn har varit stängd för renovering under en längre tid, men i går var det dags för en pampig återinvigning. Jag är ingen frekvent kyrkobesökare men eftersom jag är musiker - bleckblåsare - så händer det rätt ofta att det ska spelas i kyrkan. Den här gången var vi sju brassmusiker plus en slagverkare som skulle göra Högmässan pampig tillsammans med kyrkokören. Biskopen var naturligtvis på besök och det hela började med att han bultade kraftigt tre gånger på kyrkporten och sedan skred följet genom mittgången och fram till koret. Dagen till ära så satt vår ensemble i koret och Biskop Persenius slog sig ned på stolen närmast mig. Detta gav mig ett gyllene tillfälle att studera mässhaken på nära håll.

Dagens skrud var förmodligen inget som man dammat av ur en gammal garderob i kyrkan utan betydligt modernare. Det såg ut som en mörkt turkos fleece-filt som man tryckt fiskfigurer på, alltså symbolen för Kristus. På huvudet hade han en skojig mössa i samma färg och naturligtvis en stav i handen. Vad har detta med vårt moderna samhälle att göra? För mig så han mer ut som en figur ur "Sagan om ringen". Gandalf Grå, Saruman Vi & Persenius Turkos, vilka förkämpar för den goda kraften!

Handen på hjärtat, jag gillar kyrkan och vad den arbetar för. Men varför måste det vara så uppstyltat och gammaldags? Varför ska det kännas som en blandning mellan rollspel och teater när man vill vårda själen. Det är dags att förändra och modernisera! Det som var själva "triggern" till mina funderingar var ett litet barn. Under Biskopens högtidliga tal kunde man i andningspauserna hör en klar barnröst som sjöng "Blinka lilla stjärna". Än finns det hopp!

Jag avslutar med två strofer ur en av Mäster Cees många tänkvärda alster:

Säg mig nu herr Åkerström som är en ärans man
var det ett gud behagligt spektakel jag fann
rättfärdighetens furste dom säger sig ha kär
det slår dom sig för bröstet på men tror du han var där?
det slår dom sig för bröstet på men tror du han var där?

Jag tror inte men se min tro är klen
för jag gick ut ur tältet och där ute solen sken
tror du ej att han hellre vistas i en molnfri zon?
det tror då jag åtminstone men jag är svag i tron
det tror då jag åtminstone men jag är svag i tron.

  • Comments(1)//www.joltcola.se/#post21

Snor

Arga Farbror Cramler funderar!Posted by Cramler Saturday, December 01 2007 14:25:24
Hej alla kunskapstörstare!

I dag är jag både förkyld och en aning bakis. Alltså en perpekt dag för att titta på Eurosport. Snoret rinner och jag kan inte låta bli att fundera var allt snor kommer från? Det är ju inga små mängder som kommer ur kranen... Jag har därför surfar runt lite på nätet för att lära mig mer om snor. Följande hittade jag på Wikipedia:

Snor eller nasalt mucus är det slem (mucus) som bildas av slemhinnorna i näsan. Slem bildas även av ackumulerad extracellulär vätska, vilken ökar i omfattning vid ett inflammationssvar. Under en dag kan det bildas upp emot ett par deciliter slem.

Slemmet transporteras bakåt i näsan och ned i svalget av cilieförande celler i slemhinnan. Luften som inandas innehåller en mängd damm och andra partiklar vilka delvis fastnar i snoret och därmed fungerar snoret som ett luftfilter och skonar lungorna. Detta syns tydligt då man vistas i förorenad luft då snoret får en gråsvart färg. Då nasofarynx är tillhåll för en mängd bakterier och virus är snoret en smittväg för fortplantning av infektioner såsom lunginflammation orsakad som komplikation av en rinit.

Färgen på slemmet beror på dess innehåll. Ju mer celler (vita blodkroppar) som slemmet innehåller desto mer trögflytande och färgat (gult - grönt) blir det. Vid infektioner ökar mängden celler i snoret.

Vid olika sjukdomar, exempelvis förkylning kan slemhinnorna bli inflammerade och vätskefyllda (akut rinit), varvid mängden snor ökar markant. Den vanligtvis gulaktiga färgen beror på vita blodkroppar, med viss inblandning av röda sådana.


Varför heter det då snor? Ordet härstammar från ordet snöre och tyskans Schnuur. Det är rätt logiskt om man tänker efter; Slemmet hänger ju som snören ur näsan!


- Snorige Farbror Cramler

  • Comments(1)//www.joltcola.se/#post20

Räksallad

Arga Farbror Cramler funderar!Posted by Cramler Monday, November 19 2007 22:31:52
Bon Soir!

Idag har jag haft nöjet att besöka Hallsberg, eller "Allsbäär" som våra fransktalande vänner skulle uttala det. "Inteallsberg" är också ett passande namn. Organisationen som jag arbetar i är just nu inne i en stor omorganisation och kontoret i Hallsberg ska läggas ned. Därför brukar det inte kännas så muntert när man är där på besök. Men idag så fick jag mig ett gott skratt, dock inte på kontoret utan på lunchen...

Jag besökte "Nalles Pizza" för att fylla på förråden - inte för att den såg flottast ut - den låg helt enkelt närmast kontoret. Nalle - hur han nu fått det smeknamnet - hälsade glatt med "- Hallåhejsan mannen!". Efter att noggrant studerat menyskylten bestämde jag mig för en Räksallad. Nalle frågade glatt om jag ville ha ägg, ost och skinka på också. Javafan, tänkte jag, bäst att lägga på rejält så att man står sig till kvällen. Den kalla rätten som brukar svängas ihop på en svinblink dröjde ovanligt länge, kanske hade Nalle slut på kokta ägg tänkte jag. Efter tio minuter så landade en härlig anrättning framför mig på bordet. En ost- & skinksallad med räkor och på toppen av det hela; Ett stekt ägg med lös gula!!

På Nalles meny fanns en hel del sköna saker eller vad sägs om "Vinägret" till salladen? Kanske en "Innebandy special"? Den senare består av ett hopplock av Pizza, Kebab och Pommes. Jag kan lätt föreställa mig ett gäng testosteronstinna tonårskillar som slukar denna kaloribomb med hull och hår efter innebandyträningen.

Dagens ordspråk:

Fem varv på en toppkvark är aldrig mer än fyra varv på en klocka

- Arga Farbror Cramler


  • Comments(0)//www.joltcola.se/#post18

Olla

Arga Farbror Cramler funderar!Posted by Cramler Wednesday, October 31 2007 23:43:20
God kväll!

Sitter med en "Bulgar" - ni som känner mig väl vet vad jag har i glaset - och läser kommentarerna till mitt inlägg om Dörryckare och känner mig nu nödd och tvungen att kommentera ett uttryck som även får vara rubrik till detta inlägg. Att olla är ju bara något som vi män kan göra, i alla fall om man ser till den moderna tolkningen av ordet. Om jag inte missminner mig så hörde jag en något finare förklaring till ordet i en av filmerna om H Mankell:s Wallander, jag tror det lät ungefär så här;

"Olla är när man gnider det manliga könsorganet mot något som tillhör en annan person i avsikt att kränka denne."

Alla har vi väl ollat någon gång, företeelsen brukar vara mest vanlig på grabbiga fester där man efter alldeles för många groggar kommer på den lysande idén att det ska ollas någonstans. Alltså ett typiskt inslag när männen övergår till neandertalare i stället för moderna varelser... Kvinnor ollar inte av naturliga skäl och jag har aldrig hört talas om någon liknande kvinnlig ritual, vad man nu skulle kalla den..?

När jag var liten och inte förstod bättre så brukade gubbarna i Musikkåren fråga om jag "hade ollat munstycket till trumpeten". Jag tittade på dem med ett ansiktsuttryck som liknade en starholk i november och tänkte för mig själv att det säkert var något viktigt som jag inte fått lära mig än... Gubbarna skrockade hjärtligt och drog till med nått i stilen; "- Nu är det bäst att du skärper dig, annars hänger vi upp dig i ett väderstreck!" Nu är jag äldre och har lärt mig...

Ordet "Olla" finns är egentligen ett gammalt ord som har två betydelser, ett verb och ett substantiv.

Substantivet beskriver ett större kärl, kar eller låda. Här ett exempel på hur man blandar bruk från 1780: "Sedan tre tunnor tjockt lervatten äro slagne i hon eller ollan, tillägges 1/2 tunna väl släckt kalk."

Verbet avser att tala höljutt och föra oväsen: "I kyrckian gåå the når dem synes. Olla och gaasa som ostyriga getter." (1673)

Idag skulle man säker bli betraktad som en idiot om man sa till en högljudd person att "sluta olla"...

Avslutar med ett namnförslag på nästa svenska gayrulle: "Olla fint i köket med Farbror Melker"

  • Comments(1)//www.joltcola.se/#post13

Pappa har fått ro

Arga Farbror Cramler funderar!Posted by Cramler Thursday, May 17 2007 23:35:50

God afton!

Det går en del tid mellan inläggen nu. Men. Det har sina randiga och rutiga skäl. Min pappa som jag skrev om tidigare har nu slutat sitt jordeliv och gör nu livet gladare i himlen. Han somnade in i sin säng i hemmet lugnt och stilla den 6:e maj. Exakt ett halvår innan han skulle fylla 70. En något för tidig död kan många tycka. Min pappa är en av de mest positiva och levnadsglada människor som jag träffat. Han klagade aldrig, trots att han haft många anledningar. Om han hade varit en gnällspik så hade han sannolikt lämnat in för 10 år sedan...

Pappa fick diabetes i tonåren och har kämpat med den hela livet. Det är inte helt lätt kan jag tala tala om eftersom jag själv lider av samma symptom. I slutet på 60-talet blev han dessutom skadad av en ny revolutionerande medicin - det kom ju många sådana på den tiden - som gjorde att han inte kunde arbeta längre. Han fick skador på nerverna som yttrade sig som reumatisk värk och stela leder. Han har genomgått ett otal operationer där man bytt ut senor i händerna genom att ta senor från låren. Han har sedan årtionden tillbaka fått laserbehandla sina ögon mot blödningar i blodkärl. Han har opererat in en ny hjärtklaff. Han har amputerat tre tår på höger fot. Men han klagade aldrig...

Pappa ville inte sitta still och tycka synd om sig själv. Vi bodde på en gård på landet och där fanns det alltid mycket att stå i. Han försökte även få tillstånd att arbeta då och då när han kände att det fungerade, men det var för krångligt att ordna detta enligt försäkringskassan. I stället hjälpte pappa flera av sina bekanta som drev rörelse på ideell basis för hatt hålla sig själv i trim och behålla sitt människovärde. Snacka om rehabilitering! Ofta är det väl så att de som inte gnäller tillräckligt får dra ett strot lass själv i vårt fina folkhem...

Min pappa var en äkta vardagshjälte. Jag hoppas att jag själv kan leva och verka i samma positiva anda som han. Att vara glad och att hjälpa andra människor ligger mig varmt om hjärtat. Det tänker jag fortsätta med. Dels för att man mår bra av det och dels för att hedra min pappa...

Vila i frid och se till att du får ett bra dragspel!

  • Comments(1)//www.joltcola.se/#post10